Te parakohshme sëmundje koronare arterie dhe Hypercholesterolemia familjare

<

Muskujve të zemrës kërkon një furnizim të rregullt të oksigjenit dhe ushqimit. Kjo është furnizuar me gjak të kryer nga një rrjet të enëve të gjakut të njohura si arterieve koronare.

 

Arteriet koronare mund të bëhet ngushtuar nga 'gëzofatri' e murit të arterieve me kolesterolit, të quajtur pllaka aterosklerotike. Clots gjakut mund të krijojnë në këto pllaka dhe bllokuar arterie, duke shkaktuar dhimbje gjoksi. Muskujve zemra furnizohet nga arterie të bllokuara është i uritur për oksigjen dhe vdes shpejt pas kësaj, i njohur si një sulm në zemër. Kjo gjithashtu mund të shkaktojë arrhythmias rrezikshme.

 

Ndërtuar-up e pllakave në arteriet koronare rritet me moshën dhe shumica e njerëzve që kanë ngushtim të rëndësishme zakonisht janë mbi 50 vjeç.

 

 

Nuk është një rrezik gjenetik për zhvillimin e sëmundjes së arteries koronare, por shumë faktorë janë të përfshirë, duke përfshirë duhanit lartë diabet gjakut presion, dhe nivelet e kolesterolit.

 

Disa familje, megjithatë, të kryer mutacione gjen që i bëjnë ato të ngjarë që të ketë një nivel shumë të lartë të kolesterolit. Kjo njihet si hypercholesterolemia familjare apo FH. Familjet e prekura zakonisht kanë anëtarë të cilët kanë vuajtur nga sulmet në zemër, nganjëherë në moshë shumë të rinj.

 

 

Cilat janë simptomat?

 

Nëse ju keni ngushtuar arteriet ju mund të përjetojnë dhimbje të rënda ose të shtrënguar gjoksi, pectoris quajtur, ose fryme, më së shpeshti gjatë tendosje, si një paralajmërim. Nëse keni FH ju mund të zhvillohet gunga yndyrshëm në lëkurën rreth syve apo në tendons muskujve, por, zakonisht, e vetmja mënyrë për të thënë është që të kemi një test të gjakut.

 

 

Si është diagnostikuar?

 

Një EKG në pjesën tjetër shpesh do të jetë normale. Një EKG ushtrim mund të tregojnë shenja se zemra është duke u uritur për oksigjen. Varësisht se si i lartë doktori juaj mendon se rrezikun e ka ngushtuar arteriet koronare është, një varg i testeve të ndryshme mund të ofrohen, të tilla si një ECHO gjatë ushtrimit, një scan veçantë MRI scan ose CT të arterieve koronare. Nëse ai ose ajo mendon se rreziku është i lartë, atëherë ju mund të ofrohen angiography koronare për të diagnostikuar gjendjen.

 

 

Trajtim dhe këshilla

 

Nëse keni sëmundje koronare arterie ju duhet të merrni këshilla në stilin jetës tuaj, duke përfshirë edhe pirjen e duhanit ndalimit, një dietë e shëndetshme dhe ushtrimi i rregullt. Nëse nivelet e kolesterolit tuaja janë të larta ato mund të trajtohen me tableta, të njohura si statin, për të zvogëluar rrezikun e gëzofra arterieve të mëtejshme. Pllakat mund të trajtojë simptomat e dhimbje gjoksi dhe të zvogëlojë mundësinë e një sulmi në zemër.

 

Nëse Angiogram juaj sugjeron një ngushtim shumë të ngushtë në një prej arterieve koronare atëherë një kateteri mund të përdoret për të hapur deri në ngushtimin me hedhjen në erë një tullumbace në ngushtimin e ashtuquajtur angioplasty) dhe futur një tub metalike (stent) për të mbajtur arterie hapur. Nëse Angiogram juaj tregon më shumë gëzofra të rënda, sidomos në qoftë se të dy të drejtë dhe arteriet koronare majtë janë prekur, atëherë një operacion bajpas mund të jetë e nevojshme për të përmirësuar furnizimin me gjak në zemër.

SH.SH.K - Njoftime

Dt.: 19. 12. 2015- Hotel Tirana, Organizohet Konferenca:  “Insuficienca Kardiake:Sfidat e Rejate Diagnozes dhe Mjekimit”

 Lexo nr 3 Dhjetor 2015

echography album

echography heart 6
echography heart 5
echography heart 4
echography heart 3
echography heart 2
echography heart 1

Vetem per Antaret

Video

Powered by Data Solution LTD