Semundjet e zemres

<

Përshkrim

Aorta është arteria më e madhe në trup dhe mbart oksigjen pasur gjakun nga zemra e majtë në të gjithë trupin. Ajo është lakuar si një kallam sheqeros dhe është i ndarë në tre segmente: aortës ngjitje (fillestar, pjesa drejtuar upwardly) nga të cilat enët e gjakut në zemër të lindin, harku i cili jep nga enët e gjakut në kokë dhe në pjesën e sipërme të armëve, dhe aorta zbritës të gjitha enët e tjera të gjakut në pjesën tjetër të trupit. Muri i aortës ka tre shtresa e indeve, dhe është bërë për t'i bërë ballë presionit të ndërtuar-up si gjaku udhëton nga zemra e majtë për të enëve të ndryshme të gjakut.

 

Anatomia e aortës fillon nga një defekt ("lot") në shtresën e thellë (e quajtur e "Intima") të murit aortës. Një tjetër shkak i diseksionit aortës është gjakderdhje nga një enë të vogël të ushqyerit në mur aortës. Nga lot, gjaku hyn mes shtresave të murit të aortës dhe ndan shtresat. Kjo rezulton në formimin e një kanali të dytë, përmes të cilit i gjakut mund të kalojnë. Ndarja nga shtresat e murit aortës shkakton gjak për të udhëtuar brenda dy origjinale ("e vërtetë") dhe të formuara rishtas ("false") Kanalet (ose lumens). Gjaku udhëtojnë brenda lumen rremë është i shmangen larg nga anijet e trupit, dhe gjaku ulur mund të rezultojë në dështim të funksioneve të trupit.

 

Simptomat

Një pacient që vuajnë nga diseksionit aortës zakonisht do të ndjeni një dhimbje të mprehtë kudo në gjoks, në shpinë mes të xhades blades apo edhe në bark. Si autopsi aortic përhapet në të gjithë gjatësinë e aortës, simptomat e lidhur me sulmin në zemër, infarkti, veshkave dështimit, mosfunksionim zorrë ose këmbën paraliza mund të zhvillohet.

 

Shkaqet

Atherosclerosis (forcim i arterieve), tensioni i lartë i gjakut, sëmundje ind lidhës të tilla si të Marfan ose Ehlers-Danlos sindromi apo probleme të lindura të valvulave aortës, të tilla si një valvul aortës bicuspid, janë disa nga faktorët e rrezikut që mund të predispose një të vuajnë një autopsi aortic.

 

Diagnozë

Diagnoza është bërë me gjoks x-ray, me CT-scan ose MRI dhe me echocardiography.

 

Echocardiography Transesophageal është konsideruar më të sigurta dhe më të shpejtë teknikë krevat-krah për të kontrolluar për praninë e një lumen dytë brenda aortës shpejt. The echocardiographer mund të shihni dy kanalet që gjaku po udhëton, vendndodhjen e dëmit fillestar ("lot") e murit si dhe sa larg autopsi është përhapur poshtë tub aortës.

 

Trajtim

Nëse autopsi aortic fillon në aortës në ngjitje ose përfshin harkun, opsioni i vetëm është riparimi kirurgjikale e murit të aortës, zakonisht duke zëvendësuar murin e dëmtuar me lëndë sintetike. Nëse autopsi është i kufizuar në aortës zbritës, tensioni i gjakut rregullore me medikamente në njësinë e kujdesit intensiv mund të kufizojnë përhapjen e saj. Për afat të gjatë, muri dobësuar aortic mund tullumbace dhe të formojnë një aneurysm, të cilat mund të jenë të prirur për këputje. Prandaj, gjatë gjithë jetës përcjelljen dhe vlerësimin është e nevojshme.

 

 

 

Stenozë aortës

Stenozë aortic valvul është një gjendje në të cilën valvula aortic është i deformuar dhe u ngushtua. Ky proces mund të përkeqësohet me kalimin e kohës.

 

Shkak

Shkaqet e përbashkëta të kësaj gjendje janë:

 

Anomalitë e lindura - një anomalitë që ka qenë i pranishëm që nga lindja

Anomalitë kongjenitale më e zakonshme është një valvul e bicuspid aortic. Kjo është ajo ku ka vetëm dy broshura e valvulave në vend të tre.

Ethet reumatike

 Mosha lidhur me konsum të valvulave

Simptomat

Një pacient me stenozë aortës të rëndë mund të përjetojnë:

 

gulçim

siklet gjoks

spells zalisur

 

Diagnozë

Stenozë aortës mund të zbulohet nga një ekzaminim fizik të kryer nga një ofrues të kujdesit shëndetësor. Echocardiography mund të bëj diagnozë stenozë aortës duke treguar valvul ngushtuar aortës. Echocardiography mund të përdoret për të monitoruar përparimin e sëmundjes, si dhe përgjigje për terapi.

 

Trajtim

Kur stenozë aortic bëhet i ashpër dhe simptomat janë të pranishëm, operacioni për zëvendësimin e valvulave është trajtimi zakonisht. Tjera jo-kirurgjikale mund të ekzistojnë opsione për popullatën pediatrike.

 

 

 

Regurgitation aortës

Regurgitation aortës është një rrjedh e valvulave aortës.

 

Shkak

Shkaqet më të zakonshme të një valvul aortës pikon janë:

 

Struktura e parregullt

Zgjerimi i aortës

Rrallë Infeksionet e rreshtim të valvulave aortës.

Kur valvula aortic nuk mund të formojnë një vulë të shtrënguar, gjaku do të hyjë në barkushe të majtë rrjedh prapa, nga anije të mëdha (aorta) të trupit. Të lirshëm vula, aq më shumë gjaku i prapambetur rrjedha do të jetë. Kjo do të shkaktojë një rritje në madhësinë e barkushe të majtë, gradualisht dhe mund të çojë në dështimin e muskujve të zemrës.

 

Diagnozë

Echocardiography mund të zbulojë një valvul pikon aortës dhe të ndihmojë për të përcaktuar se kur valvula duhet të jetë fikse (riparohen) ose zëvendësohet. Rrjedha normale e gjakut përmes një valvul aortës pikon mund të shihet me jehonë ngjyra dhe rrjedha prapambetur brenda aortës mund të vlerësohen me Doppler jehonë.

 

 

 

Aneurysm aortic

Shiko Llojet aneurysm aortës

 

Aneurysm aortës është një term i përdorur për një zgjerim në një zonë të aortës që është i dobët. Aorta është anije e madhe të gjakut në trup që rrjedh nga zemra dhe kalon nëpër qendër të gjoksit dhe abdomen dhe gjakun e ushqen nëpërmjet braches saj në të gjithë trupin. Pjesë e aortës që është në gjoks është quajtur aorta torakale dhe pjesa që është në bark quhet aorta barkut. Aorta normale është 2.5-3cm në diametër. The aneurysm fillimisht fillon si një fryrje e vogël në një zonë të aortës që është i dobët, por gjatë një periudhe kohore gradualisht rritet në madhësi. Nëse kjo anomali është në pjesën e aortës që është në gjoks quhet aneurysm kraharorit aortic dhe nëse kjo zhvillon në segmentin e aortës që është në bark quhet aneurysm e barkut aortic (AAA)

 

Shkak

Aortic torakale aneurysms më shpesh janë rezultat i një procesi të quajtur degjenerim cistike mesor i cili është shpesh një ndryshim moshë të lidhura (zakonisht në dekadën e 6 dhe 7 të jetës) në muret e aortës që të çon në dobësimin dhe formimin e aneurysm. Prania e tensionit të lartë rrit këtë rrezik. Kur kjo ndodh në pacientë të rinj, ajo është më shpesh për shkak të sindromi Marfan-së (e cila është një defekt i lindur në proteina indeve lidhës që muret e aortës është bërë nga) ose të tjera më pak të zakonshme çrregullimeve ind lidhës të tilla si sindromi i Ehlers Danlos. Pacientët me valvul aortës Bicuspid gjithashtu mund të ketë lidhur aneurysms aortës e aortës në ngjitje. Atherosclerosis ose forcim i arterieve është i lidhur me shumicën e aneurysms në pacientët e moshuar. Faktorët e rrezikut për formimin aneurysm janë të njëjta si ato për atherosclerosis. Megjithatë, ajo mbetet e paqartë nëse atherosclerosis në fakt është përgjegjës për formimin aneurysm. Disa lloje të infeksioneve si dhe sëmundjet që shkaktojnë inflamacion të murit të aortës mund të shkaktojnë edhe aneurysm duke shkaktuar dobësi në mur aortës. Individë të tjerë në rrezik për aneurysms aortës përfshijnë ata me çrregullime të indeve lidhës të tilla si sindromi Marfan s apo sindromi i Ehlers Danlos. Disa defekte të lindura të tilla si valvulat aortës bicuspid gjithashtu të rrisë rrezikun e formimit aneurysm.

 

Simptomat

Pacientët me aneurysm aortic zakonisht nuk kanë simptoma dhe në fakt edhe mund të mos jenë në dijeni të problemit. Njerëzit mund të jetojnë me këtë problem për vite me rradhë pa asnjë simptomë. Megjithatë, kur aneurysm merr pacientë të mëdha mund të zhvillojnë gjoks, dhimbje barku dhe mbrapa. Fillimin e papritur e gjoksit të rënda, dhimbje barku dhe mbrapa zakonisht tregon këputje aneurysm i cili është një urgjencë kirurgjikale. Aneurysm kraharorit është diagnostikuar shpesh në një pacient asymptomatic në një gjoks x-ray ose echocardiogram që është bërë për arsye të tjera. Rrallë pacientët mund të përjetojnë simptoma të vështirësisë, i ngjirurit e zërit në gllabërim, wheezing, etj kollë që rezultojnë nga aneurysm compressing strukturat fqinje. Aneurysm barkut aortic shpesh vërehet rastësisht nga ofruesi të kujdesit shëndetësor që shqyrton pacientit gjatë një Fizik rutinë në formën e një pulsation anormale në bark. Përndryshe, kjo mund të shënohet për herë të parë në një ultrazërit barkut që është kryer për disa arsye të tjera.

 

Diagnozë

Zakonisht një CXR anormale sugjeron diagnozën e një aneurysm mundshme kraharorit. Një echocardiogram megjithatë është shumë e dobishme për të konfirmuar diagnozën.

Echocardiograms mund të tregojnë:

• Vendi dhe shtrirjen e aneurysm,

• Madhësia e aneurysm

• Nëse nuk është e lidhur mungesën aortës

• Efekti i rrjedhje në zemër

 

Një scan CT dhe rezonancë magnetike janë të teknologjive të tjera të imazhit në dispozicion për të diagnostikuar aneurysms aortës.

 

Trajtim

Pasi diagnoza është bërë me ndihmën e echocardiogram, madhësia e aneurysm me kalimin e kohës është monitoruar nga echocardiograms serik, skanime CT ose MRI. Përndryshe të dy diagnoza fillestare, si dhe serial ndjekja mund të bëhet ose me CT ose rezonancë magnetike. Vendimi është bërë për të ndërhyrë me trajtimin dikur aneurysm arrin një madhësi të caktuar (përtej të cilat rreziku i rritjes këputja). Aneurysm është rritur me shpejtësi në madhësi, ose kur pacienti bëhet simptomatike. Trajtimi zakonisht është një operacion i quajtur aneurysmectomy me riparimin e rrushfet. Ndonjëherë ata mund të trajtohen me stents veçanta. Një echocardiogram transesophageal në sallën e operacionit mund të ndihmojnë në udhëheqjen e operacionit dhe mund të vlerësojë efektivitetin e riparimit.

 

Defekt atrial Septal

Shiko defekt atrial Septal

 

Sfond

Zemra e njeriut normal përmban katër dhoma. Dhomat e sipërme janë të njohur si atrium e majtë dhe atrium e drejtë. Atrium e majta mbledh gjak si ajo kthehet në zemër nga mushkëritë, pas ringjallet oksigjen ("gjaku i kuq"). Atrium e drejtë mbledh oksigjen ulët ("blu") gjak si ajo kthehet në zemër nga trupi. Muri që ndan atrium e majtë nga atrium e djathtë është i njohur si mur ndarës atrial.

 

Normalisht, nuk ka hapje ne mur ndarës atrial, në mënyrë që gjaku i ulët oksigjenit mbetet në anën e djathtë të zemrës dhe të lartë të gjakut oksigjenit mbetet në anën e majtë e zemrës. Megjithatë, në rreth 1 në 1000 lindje, ka një vrimë në mur që njihet si një defekt atrial septal (ASD). Kjo nuk duhet të ngatërrohet me një ovale foramen Patentave (PFO), i cili është një hapje normale në mur ndarës atrial që është i rëndësishëm për qarkullimin e gjakut në një fetus, dhe që zakonisht mbyllet në fillim të jetës. Një defekt atrial septal shihet zakonisht në një zemër ndryshe normal, por gjithashtu mund të shihet zakonisht në njerëz që kanë defekte të tjera të lindura të zemrës.

 

Simptomat

Kur një ASD është i pranishëm, në mënyrë tipike e gjakut rrjedh nga atrium e majtë në atrium të drejtë. Kjo shkakton gjak shtesë për të rrjedhin përmes anën e djathtë të zemrës dhe të pompohet në mushkëri. Me kalimin e kohës, kjo mund të shkaktojë zgjerimin e në anën e djathtë e zemrës, për shkak të rrjedhjes së gjakut shtesë. Fëmijët me një ASD zakonisht nuk kanë simptoma, ndonëse ata mund të zhvillojnë shortness fryma me aktivitet më vonë në fëmijëri. Simptoma të tjera në fëmijët janë mjaft të rralla. Megjithatë, njerëzit që kanë një ASD shpesh zhvillojnë probleme në moshën e rritur, duke përfshirë edhe dështimi congestive zemrës, anormale, ritme te shpejta zemrës (dridhje apo vibrim atrial atrial), ose rrallë, tension jonormal të lartë të gjakut në mushkëri.

 

Diagnozë

Për shkak të mungesës së zakonshme të simptomeve, një ASD është diagnostikuar zakonisht pas një provim rutinë fizike, të kujdesit shëndetësor provider mund të dëgjojë një shushurimë në zemër ose një ndryshim në tingujt e zemrës që është mendje e diagnozës. Nëse një ASD është i dyshuar, një rekomandim për një kardiolog pediatrik mund të rekomandohet, si dhe një echocardiogram (ultratinguj zemra) mund të kryhet. The echocardiogram ofron fotot e mur ndarës atrial, direkt treguar strukturën e saj dhe nëse ekziston një i pranishëm ASD.

 

Pyetjet echocardiogram do të trajtojë të përfshijnë:

 

Madhësia dhe vendndodhja e ASD

Prania e ASDs shumta

Rrjedhjen e gjakut nëpër ASD

Prania e zgjerimit të anën e djathtë të zemrës

Herë pas here, veçanërisht në rriturit, echocardiogram transthoracic nuk do të tregojnë fotografi të qarta mjaftueshme për të bërë diagnozën. Në këtë situatë, një echocardiogram transesophageal mund të urdhërohet, në të cilin një hetim të veçantë echo është vendosur poshtë në fyt për të marrë fotografitë nga prapa zemrës.

 

Trajtim

Nëse një ASD është mjaft i madh ose ka rrjedhjen e mjaftueshme për të gjithë atë të shkaktuar në anën e djathtë të zemrës për të zgjeruar, mjeku juaj do të ngjarë të rekomandojë që ajo të jetë e mbyllur. Kjo mund të rekomandohet edhe në qoftë se nuk ka simptoma, në mënyrë që të parandaluar probleme të ndodhin më vonë në jetë. Ekzistojnë dy metoda të ndryshme që mund të rekomandohen për mbylljen e një ASD:

 

Kirurgjisë: një kirurg i zemrës do të mbyllë ASD drejtpërsëdrejti, qoftë me qepje të mbyllura kryesisht, ose me qepje një copë toke në mur për të mbuluar vrimë.

Mbyllja e pajisje: një kardiolog do të hyni në zemrën përmes një venë, e vendosur zakonisht në krye të këmbës. Një kateter është vendosur nëpër ASD, dhe pajisja është vendosur në zemër që shtrihet vrimë me armë apo disqe në të dy anët, në mënyrë efektive mbylljen e defekt.

Një echocardiogram transesophageal është përdorur shpesh në sallën e operacionit të jetë i sigurt se ASD është e mbyllur pas operacionit, ose është përdorur për të ndihmuar vendosjen e pajisjes mbylljes ASD në laborator catheterization.

 

Cardiomyopathies

Zemra është e përbërë nga tre pjesë të përgjithshme. Një sistem elektrik që rregullon rrahjen e zemrës, një "hidraulik" sistem i përbërë nga arteriet koronare të cilat transportojnë gjakun për të ushqyer muskulin e zemrës në mënyrë që ajo ka energji për të rrahur, dhe një komponent muskulare që bën punën e pompuar gjakun rreth trupit. Zemra është e përbërë nga një 4 dhoma: një atrium barkushe të majtë dhe atrium dhe një e drejtë dhe barkushe. Dhoma e majtë të njëanshme (barkushe) pompa gjakun e oksigjenuar në trup nëpërmjet arterieve dhe të drejtë të njëanshme dhomë mbledh gjakun e papastër nga venat dhe pompa ajo në mushkëri. Normal image kardiak sistemit.

 

Cardiomyopathy nënkupton sëmundjen e muskulit të zemrës, të quajtur myocardium. Ka lloje të ndryshme të cardiomyopathies të cilat janë kategorizuar nga anomalitë strukturore dhe funksionale që ndodhin brenda muskulit të zemrës.

 

Cardiomyopathy Dilated

 

Shiko cardiomyopathy Dilated

 

Në cardiomyopathy Dilated (VKM) zemra bëhet zgjeruar dhe dobësuar.

 

 

 

Shkaqet

VKM ka shumë shkaqe, por efektet që rezultojnë dëmshme për strukturën dhe funksionin e zemrës janë të njëjta. Shkaqet e përbashkëta përfshijnë:

 

 

 

trashëguara defekte të zemrës muskujve

toksina të tilla si alkooli

Reagimet e parregullt në një virus të përbashkët

çrregullimet tiroide

 

 

Simptomat

Në VKM, The ventricular majtë dhe ndonjëherë muskujve të drejtë ventricular është dobësuar dhe nuk mund të furnizimit me oksigjen dhe ushqyesve të përshtatshme për trupin. Kur kjo është e butë, një pacient do të ndjehen efektet vetëm kur ata kanë nevojë për një rritje të energjisë si ecin lart shkallët. Kjo mund t'i bëjë ata të ndjehen të lehtë lodhur dhe pa frymë. Kur muskujve është dobësuar rëndë, pacienti mund të ndjehen të dobët edhe në pjesën tjetër. Ndonjëherë në VKM, trupi i pacientit mban në të lëngjeve shtesë që mbështet deri në mushkëri apo këmbët dhe shkakton ënjtje; kjo quhet dështim congestive zemrës.

 

Diagnozë

Echocardiograms mund të bëj diagnozë VKM. Dhoma ventricular duket zgjeruar dhe dobësuar; e muskujve nuk trash dhe kontratë shumë të fuqishëm. Si dhomat zgjerohet, struktura mbështetëse e valvulave, të cilat ndarë atrial nga dhomat ventricular, të bëhen të shtrirë dhe nuk mbyllet siç duhet. Kjo çon në Echocardiograms mitrale dhe tricuspid regurgitation janë një mënyrë e shkëlqyer për të monitoruar pacientëve me VKM. Pasi trajtimi është nisur, Mjekët mund të vlerësojë efektet e barnave nga madhësia e zemrës dhe funksionit.

 

VKM është e karakterizuar nga celular dëme muskujve kardiak dhe humbje. Kjo mund të fillojnë ngadalë dhe të përparojë gjatë viteve ose ajo mund të jetë shumë agresive dhe të paraqesë brenda disa javësh dhe shumë akute.

 

 

 

Trajtim

VKM është një gjendje kronike me një depilim dhe sigurisht zbehur. Me medikamente, forca e zemrës mund të përmirësohet, duke rezultuar në ndjenja pacientit më të mirë.

 

 

 

Cardiomyopathy hypertrophic

 

Shiko cardiomyopathy hypertrophic

 

Cardiomyopathy hypertrophic është kur zemra eshte muskul parregull thickened për shkak të zgjerimit të fibrave muskulore. Kjo trashje quhet hypertrophy. Një shembull i hypertrophy është zgjerimi muskuloz parë në bodybuilders nga ngritje peshat. Cardiomyopathy hypertrophic (HCM) megjithatë, është një trashje jonormale të mureve muskulare e barkushe të majtë, e cila dhome pompa e gjakut nëpër trup.

 

Shkak

Kjo mund të ndodhë në pacientët e moshuar nga ngarkesën në rritje zemra kryen pompuar kundër tensionit të lartë për shumë vite. Megjithatë, rezultatet HCM më së shpeshti nga një prej disa anomalive gjenetike që shkaktojnë të muskujve të zemrës që të rriten shumë të trasha. Në këto raste, sëmundje mund të manifestohet në të rriturit më të rinj apo edhe fëmijëve. 1 në 500 njerëz kanë HCM dhe kjo mund të jetë trashëguar brenda familjeve. Ndryshe cardiomyopathy Dilated ku squeezing e zemrës është dobësuar, në HCM squeezing e barkushe të majtë është zakonisht shumë i fortë.

 

HCM ka forma të ndryshme në varësi të se sa dhe çfarë pjesë e barkushe të majtë është prekur. Hypertrophy mund të përfshijë gjithë barkushe të majtë ose të lokalizuara në një zonë të caktuar të tilla si mes-barkushe ose pjesën e poshtme të majtë barkushe quajtur kulmi.

Forma më e zakonshme ndikon në mur ndarës ose mur në mes të ventricles djathtë dhe të majtë nën valvul aortës. Kjo formë nganjëherë rezulton në pengimin e gjakut po hidhet nga barkushe të majtë në aortë. Këtu një fletushkë e valvulave mitrale është thithur deri kundër mur ndarës, si zemra squeezes. Kjo është quajtur cardiomyopathy hypertrophic obstruktive simbolit HOCM).

 

Simptomat

Pacientët me HCM mund të ketë asnjë simptom fare ose mund të përjetojnë:

 

gulçim në ushtrimin

dhimbje gjoksi

Palpitations.

Dështimi congestive zemrës mund të zhvillohet, sepse trashje jonormale e muskulit të zemrës pengon zemrën nga zbutës normalisht. Kjo çon në rritjen e presionit në dhomat e zemrës dhe kongjestion në mushkëri dhe në trup. Disa pacientë me HCM janë në rrezik të zhvillimit të ritme abnormale të zemrës, të quajtur arrhythmias që mund të shkaktojnë vdekjen e papritur.

 

Diagnozë

Pacientët me HCM shpesh kanë anomalitë në elektrokardiogramë (EKG), i cili mat aktivitetin elektrik të zemrës, por testi kryesor për të diagnostikuar HCM është echocardiography. Echo demonstron karakteristikat tipike të HCM dhe përcakton se cili variant është i pranishëm. Echo Doppler mund të ndjekë ndryshimet me trajtimin me kalimin e kohës. Echo gjithashtu lejon për vlerësimin e anomalive të tjera kardiake të tilla si sëmundje të valvulave. Testet gjenetike janë duke u zhvilluar që mund të përdoren në të ardhmen për të diagnostikuar HCM, japin informacion në lidhje me prognozë dhe anëtarët asymptomatic ekran familjes.

 

Trajtim

Trajtimi i HCM varet nga simptoma të pranishëm. Medikamente të tilla si blockers beta dhe Kalciumi channel blockers janë përdorur për të reduktuar pengesë në pacientët me HOCM, të përmirësojë simptomat dhe arrhythmias kontrollit. Në rastet e cardiomyopathy obstruktive të rënda nuk kontrollohet me medikamente, procedurat kirurgjikale mund të përdoren.

Myectomy është një kirurgji të hapur të zemrës, ku një pjesë e mur ndarës hypertrophied është ulur larg për të lehtësuar pengesë. Një procedurë më pak invazive, larguarit alkool septal, mund të përdoret në pacientët të cilët nuk janë kandidatë për kirurgji. Kjo është bërë nën qetësim në laborator catheterization kardiak. Këtu catheters të japë një sasi të vogël të alkoolit etanolit në zonën e prekur e mur ndarës. Kjo krijon një sulm në zemër të vogël që mund të zvogëlojë pengesë. Stimuluesve kardiakë dhe Defibrillators implantueshme janë përdorur në pacientët të cilët kanë ritme të rrezikshme të zemrës.

 

Së fundi, të afërmit e shkallës së parë duhet të shqyrtohen me një echocardiogram për të parë prova të sëmundjes.

 

Cardiomyopathy kufizuese

 

Cardiomyopathies kufizues (RCM) janë një grup i sëmundjeve të muskulit të zemrës që të pengojë aftësinë e zemrës për të çlodhur dhe të mbushur me gjak, ndërsa funksioni squeezing zakonisht mbetet i ruajtur. Këto procese të shkaktojë muskujve të zemrës që të bëhet i ngurtë. Ventricles ashpër të rezultojë në rritjen e presionit në dhomat e zemrës që çojnë në kongjestion dhe shenjat tipike të dështimit të zemrës.

 

RCM është një proces i rrallë. Ka dy kategori të mëdha. Cardiomyopathy kryesor kufizues shkakton fibrozë progresive (zhvillimi i indeve shtesë) e muskujve të zemrës. Shkaku është i panjohur. RCM gjithashtu rezulton nga akumulimit të materialit të huaj brenda myocardium (shtresa e mesme e muskulit të zemrës) si pasojë e një shumëllojshmëri e sëmundjeve infiltrative. Shembujt përfshijnë amyloidosis, në të cilin proteinat abnormale janë depozituar në sëmundje myocardium, hemochromatosis, (sëmundje hekur mbingarkoj) Fabry-së, (a sëmundje shkaktohet nga mungesa e apo enzimë të meta e nevojshme për të metabolize lipide, të yndyrë si substanca që përmbajnë vajra, NDRYSHME, dhe acidet yndyrore), dhe sarcoidosis (një sëmundje inflamatore). RCM mund të ndodhin rrallë në pacientët të cilët kanë marrë terapi rrezatimi në gjoks. Cardiomyopathy kufizuese është diagnostikuar klinikisht por echocardiography mund të jenë të dobishëm në demonstruar vetitë abnormale relaksimit të barkushe, në përjashtuar format e tjera të cardiomyopathy, dhe në disa raste identifikimin e tiparet e sëmundjeve specifike të tilla si amyloidosis kardiak.

 

Takotsubo cardiomyopathy (sindromi i thyer zemra)

 

Takotsubo cardiomyopathy është një gjendje e njohur kohët e fundit. Ajo ka qenë gjithashtu i quajtur Sindroma apikal ngritje dhe Sindromi Broken Heart. The takotsubo emri është Japoneze për "grackën oktapod" dhe ishte shpikur në Japoni, ku është vërejtur se karakteristikë kardiak anomalitë e parë në këtë sindrom shkakton zemra t'i ngjajë një kurth oktapod.

 

Simptomat

Pacientët me cardiomyopathy takotsubo zhvilluar mosfunksionim papritur kardiak që mimics një sulm në zemër. Ata mund të përjetojnë:

 

dhimbje gjoksi

anomalitë në elektrokardiogramë

Nivele të larta të kimikateve quajtur troponins në gjak që përfaqësojnë dëmtim të muskulit të zemrës.

Megjithatë, ndryshe nga pacientët me një sulm në zemër tipike të cilët kanë penguar arteriet koronare, pacientët me takotsubo cardiomyopathy nuk kanë blockages tilla. Testet e imazhit të zemrës si echocardiography tregojnë anomalitë karakteristike të shtrydhet nga barkushe të majtë, ku pjesa e poshtme e zemrës quajtur balona Apex gjatë tkurrjes. Pacientët me takotsubo cardiomyopathy mund të bëhet mjaft i sëmurë. Megjithatë, anomalitë zakonisht zgjidhet pas dy-katër javëve dhe përcjelljen echocardiograms kthimin show e funksionit normal kardiak. Shkaku i takotsubo cardiomyopathy nuk është kuptuar plotësisht. Kjo ndodh më shpesh në gratë dhe zakonisht ndjek një traumë e rëndë emocionale e cila është arsyeja pse ajo është nganjëherë referuar si "sindromi zemër të thyer".

 

Cardiomyopathy drejta Ventricular

 

Cardiomyopathy drejta ventricular, i quajtur edhe dysplasia drejtë ventricular, është një kusht i rrallë.

 

Shkaqet

Cardiomyopathy drejta Ventricular është shkaktuar nga inde fibroze dhe yndyror zëvendësuar muskujve normale të zemrës kryesisht në barkushe të drejtë. Kjo shkaktohet nga mutacione të fituara apo të trashëguara të veçanta të komplekset e proteinave dhe filamente ankorimin brenda qelizave të muskulit të zemrës.

 

Simptomat

Pacientët me dysplasia RV shpesh kanë arrhythmias rrezikshme ventricular dhe kjo mund të jetë simptomë e tyre e vetme.

 

Diagnozë

Diagnoza mund të bëhet me echocardiography. Barkushe të drejtë mund të duket Dilated dhe / ose kanë rajonet të cilat janë aneurysmal, (a lokalizuar, patologjike, gjak e mbushur me zgjerim e një enë gjaku shkaktuar nga një sëmundje apo dobësimin e murit të anijes së) ose nuk kontratë normalisht).

 

 

 

Regurgitation mitrale: (rrjedhjen e valvulave)

Shiko regurgitation mitrale Valve

 

Regurgitation mitrale është një rrjedh e valvulës mitrale. Gjaku i kuq (i pasur me oksigjen) që vjen mbrapa nga mushkëritë në zemër e majtë së pari hyn në atrium e majtë dhe lëviz përmes valvulës mitrale për të hyrë në barkushe të majtë. E majta barkushe pompa e gjakut në aortë e cila më pas mbart gjakun në gjithë trupin. Gjatë kohës kur barkushe të majtë është pompuar gjak në aortë, valvula mitrale mbetet e mbyllur për të parandaluar gjakut nga vijnë në atrium e majtë. Sidoqoftë, nëse valvula mitrale nuk është në gjendje për të mbyllur siç duhet disa prej të këtij gjaku, mund të rrjedhin prapa në atrium e majtë. Kjo rrjedh nga valvula mitrale, të quajtur regurgitation mitrale, është krejt e zakonshme.

 

Shkak

Më e zakonshme Problemi kryesor valvulave që shkakton regurgitation i ngjashëm me mitër në vendet e zhvilluara është:

 

Prolapse i ngjashëm me mitër valve e cila është një defekt kryesor në ind lidhës valvula është bërë nga. Në raste të avancuara të prolapse nuk mund të jetë një lot në valvula.

Infeksioni i valvulave (endokardit)

Sëmundjet e muskujve të zemrës): Kur e muskujve majtë ventricular bëhet i dobët ose nga sulmi në zemër ose formave të tjera të sëmundjeve të muskulit ventricular simbolit cardiomyopathy) zemra bëhet më pak efikase dhe të bëhet i zgjeruar. Kur kjo ndodh valvul për shkak të lidhjes së saj për barkushe themelor është tërhequr larg dhe ka vështirësi në mbylljen dhe për këtë arsye bëhet pikon. (Link në cardiomyopathy)

Ethe reumatike, i cili së bashku me shkakton ngushtim kanali i ngjashëm me mitër siç u përmend më lart mund të shkaktojnë edhe regurgitation i ngjashëm me mitër. Kjo megjithatë është më e zakonshme në vendet në zhvillim

Simptomat

Njerëzit të cilët kanë këtë problem fillimisht nuk kanë simptoma dhe në fakt nuk mund edhe të jenë të vetëdijshëm për këtë problem. Kjo është zakonisht i parë shënuar nga ofruesi të kujdesit shëndetësor që shqyrton pacientit me një stetoskop dhe dëgjon një shushurimë në zemër. Përndryshe, kjo mund të shënohet për herë të parë në një echocardiogram që është kryer për disa arsye të tjera. Njerëzit mund të jetojnë me këtë problem për vite me rradhë pa asnjë simptomë. Megjithatë, problemi mund të merrni më keq me kalimin e kohës dhe të rezultojë në zgjerimin e zemrës. Kur ndodh kjo, simptomat përfshijnë:

 

gulçim

vështirësi me ushtrimin

lodhje

këmbë ënjtje

Diagnozë

Një echocardiogram është metoda më e mirë për të diagnostikuar këtë kusht. Echocardiograms mund të tregojnë:

 

Nëse ka një rrjedhje

Ashpërsia e rrjedhje

Shkak i rrjedhje

Efekti i rrjedhje në zemër

Trajtim

Pasi diagnoza është bërë me ndihmën e echocardiogram, progresion të kësaj gjendje me kalimin e kohës është monitoruar nga exam vjetor fizike, si dhe echocardiograms serik. Vendimi është bërë për të ndërhyrë me trajtimin pasi pacienti bëhet simptomatike apo zhvillon disa ndryshime në echocardiogram. Trajtimi zakonisht është operacioni i hapur zemra kur valvula mund të riparohet ose zëvendësohet me një valvul artificiale. Një echocardiogram transesophageal në sallën e operacionit mund të ndihmojë në marrjen e këtij vendimi dhe gjithashtu mund të vlerësojë efektivitetin e operacionit valvula.

 

 

Stenozë mitrale (ngushtimi i valvulës mitrale)

Shiko stenozë mitrale Valve

 

Stenozë mitrale është një ngushtimi i valvulës mitrale.

 

Shkak

Shkaku më i zakonshëm i stenozë mitrale është ethe reumatike. Shumica prej jush do të kujtohet shkon te mjeku si një fëmijë kur keni pasur një dhimbje të fytit. Mjeku shpesh do të kontrolloni për "strep" (Streptococcus) dhe pastaj të vendosë nëse për të trajtuar me antibiotikë. Nuk është një rrezik i vogël se në qoftë se strep është infektimi nuk trajtohet, mund të ketë një reagim kryq me zemër e cila mund të shkaktojë trashje dhe shëmtuar e valve. Në rastin e valvulës mitrale, kjo mund të rezultojë në ngushtimin e Valve (ngushtim kanali i ngjashëm me mitër). Gjaku ende rrjedh në drejtimin e zakonshëm të përshkruar më lart, por për shkak të ngushtimit, presioni prapa valvula ngushtuar, thickened është më e lartë se ajo duhet të jetë. Njerëzit të cilët kanë këtë problem nuk mund edhe të jenë të vetëdijshëm për këtë dhe problemi i parë mund të vihet në dukje nga një mjek me stetoskop tyre (duke dëgjuar zemrën dëgjuar një tingull të parregullt ose Zhurmat e zemrës), ose kur një echocardiogram kryhet.

 

Simptomat

Simptomat e kësaj gjendje janë:

 

gulçim

ënjtje të këmbëve

  rrahje zemre të parregullt

Diagnozë

The echocardiogram mund të tregojnë se sa valvula është ngushtuar. The echocardiogram gjithashtu mund të ndihmojë në përcaktimin nëse diçka duhet të bëhet për të zgjidhur problemin si një operacion kirurgjikal, ose nëse problemi mund të jetë fikse me një procedurë më pak invazive duke përdorur një tullumbace për të hapur valvula ngushtuar.

 

Trajtim

Valvul zemra kirurgji ose procedura të veçanta tullumbace mund të rekomandohet për trajtimin e stenozë mitrale që është e rëndë të mjaftueshme për të shkaktojnë simptoma.

 

Zemra valvulat prostetike

 

Zemra e njeriut ka katër valvula që të mbajë rrjedhën e gjakut në një drejtim me hapjen dhe mbylljen në përgjigje të ndryshimit të presionit mes dhomave të ndryshme të zemrës.

1. Valvula mitrale ndan atrium e majtë nga barkushe të majtë dhe lejon rrjedhjen e gjakut nga atrium e majtë në barkushe të majtë.

2. Valvula aortic ndodhet mes aortës dhe barkushe të majtë dhe lejon rrjedhjen e gjakut nga barkushe të majtë në të aortës.

3. Valvula tricuspid ndan atrium barkushe të drejtë nga e duhur dhe e lejon rrjedhjen e gjakut nga atrium barkushe të drejtë për drejtë.

4. Valvula pulmonic lidh barkushe të drejtën për të arteries pulmonare dhe lejon rrjedhjen e gjakut nga barkushe të drejtë në pulmonar arteria.

 

Kur njëri prej këtyre valvulave bëhet rëndë sëmurë dhe shkakton simptoma të tilla si gulçim ose dështim të zemrës është riparuar ose zëvendësuar zakonisht (me valvula artificiale, i njohur gjithashtu si valvul protezave). Kjo zakonisht kërkon kirurgji të hapur të zemrës. Ka mjete të ndryshme (të tilla si unaza, klipe apo valvola proteze) që janë përdorur për të riparuar ose zëvendësuar ndonjë prej valvulave të zemrës edhe pse valvola më të zakonshme të prekura janë valvulat mitrale dhe aortic.

 

Valvulat prostetike mund të jetë mekanik (e bërë nga material artificial zakonisht metalike) ose bioprosthetic (e bërë nga indet shtazore)

1. Valvulave mekanike: Normalisht të gjithë prej tyre kanë një unazë në qendrat e të cilave nuk janë disqe (një ose dy), që i bashkëngjiten të hapur dhe të afërt në një mënyrë të ngjashme me valvula amtare dhe të lejojë rrjedhjen e gjakut në vetëm në një drejtim.

2. Bioprosthetic meta, ose ind) valvulave mund të jetë ose një valvul tërë derr, e cila është excised dhe ruhet, apo ndërtuar nga cipë e zemrës i bërë nga rreshtim rreth zemrës) e as lope apo derr. Valvulave bioprosthetic të ketë gjithashtu një unazë nga e cila cusps e tyre janë pezulluar.

 

Të gjitha valvulat prostetike (valvola indeve dhe valvulat mekanike) janë subjekt për të veshin normale dhe lot me kalimin e kohës (zakonisht 10-15 vjeç ose më shumë) dhe mund të bëhet jofunksionale. Ngjashëm me valvulave amtare valvulat prostetike mund të zhvillohet ose ngushtim kanali simbolit bllokim) ose që rrjedh (regurgitation). Përveç kësaj valvola mekanike janë të prirur për të zhvilluar mpiksjen e gjakut në sipërfaqen e tyre, kjo mund të parandalohet me administrimin LËNDËT HOLLUESE DHE TRETËSE gjakut. Pacientët me valvulave proteze janë gjithashtu në rrezik në rritje për zhvillimin e infeksionit valvulave të zemrës ose endokardit

 

Pacientët të cilët zhvillojnë mosfunksionim protezën valvulave të zhvilluar simptoma shumë të ngjashme me mosfunksionim amtare valvul përfshirë shkurtësinë progresivisht në rritje të frymës dhe dështimit të zemrës. Pacientët janë gjithashtu në rrezik për goditje në qoftë se një mpiksje ose një masë infektuese (endokardit) formuar në sipërfaqen e valvulave protezave merr dislodged dhe migrojnë në tru. Echocardiography, si transesophageal dhe transthoracic mund të jetë jashtëzakonisht e dobishme në diagnostikimin anomalitë e valvulave proteze përfshirë endokardit dhe gjithashtu mund të jenë të dobishëm në vlerësimin e ashpërsia e këtij mosfunksionim dhe nevojën për ndërhyrje të mëtejshme të tilla si valvul të përsëritur kirurgji zëvendësim.

 

Stenozë pulmonare

 

Shiko stenozë pulmonare

 

Sfond

Valvula pulmonale lidh barkushe të drejtën për të arteries pulmonare. Pulmonar arteria jep gjak në mushkëri ku ai bëhet i oksigjenuar ("gjaku i kuq"). Valvula pulmonale zakonisht ka tre fletëpalosje.

 

Diagnozë

 

SH.SH.K - Njoftime

Dt.: 19. 12. 2015- Hotel Tirana, Organizohet Konferenca:  “Insuficienca Kardiake:Sfidat e Rejate Diagnozes dhe Mjekimit”

 Lexo nr 3 Dhjetor 2015

echography album

echography heart 6
echography heart 5
echography heart 4
echography heart 3
echography heart 2
echography heart 1

Vetem per Antaret

Video

Powered by Data Solution LTD